Horsemanship

“In harmonie rijden met het paard en zijn natuurlijke gangen, zonder schade te veroorzaken”.

Dat is de definitie van Natural horsemanship.

Veel paarden staan in kleine paddocks of stallen. De enige  lichaamsbeweging en socialisatie is met hun eigenaar of trainer. Ze worden hard aangepakt omdat ze moeten presteren. Als het paard en ruiter niet in harmonie samen kunnen zijn, zullen zijn bewegingen niet natuurlijk zijn en kunnen er verwondingen aan het paard komen fysiek en mentaal.

Het paard heeft zich ontwikkeld om op een bepaalde manier te bewegen. Het is niet geëvolueerd met een ruiter op zijn rug, dus moeten wij ze voorbereiden. Het belangrijkste is dan ook om te rijden in harmonie met de natuurlijke gedragingen en gangen van het paard. Het is ook verstandig om te wachten tot het paard volgroeid is, dus wanneer het minimaal 5 jaar oud is, maar liever nog iets later. Dit om te voorkomen dat ze beschadigd raken omdat ze nog niet volgroeid zijn.

Het paard is een weerspiegeling van de perfectie van de natuurlijke wereld. Om ze in een gedomesticeerde wereld te brengen vereist kritisch denken. Paarden zijn, net als mensen, unieke individuen met fysieke limieten en talent. Het herkennen van deze limiet is erg belangrijk en is de veiligste manier om te voorkomen dat je je paard fysieke schade toebrengt.

Natuurlijke scheefheid
scheefheid_links

Het paard boven buigt zijn lichaam gelijkmatig in de bocht. Het is fysiek in staat om zowel links als rechts gelijkmatig in te buigen en wanneer het rechtuit loopt creëren zijn hoeven 2 “tracks”.

scheefheid_rechts

Het paard boven kan niet goed naar rechts inbuigen. Dit paard is “scheef” en creëert multi-tracks wanneer het rechtuit loopt.

Een paard rijden dat niet recht of verzameld is, hoeft geen probleem te zijn wanneer het gewoon “free forward” of freestyle rijden betreft zoals een buitenrit of lichte arbeid in de bak.

Natuurlijke scheefheid kun je oplossen met de juiste training en/of huisvesting! Wanneer dit genegeerd wordt en het paard wordt competitief gereden, en dus regelmatig onderhevig is aan mentale en fysieke druk, is het risico op het ontwikkelen van hoefkatrol aanwezig. Hoefkatrol komt steeds vaker voor en is 100% te voorkomen wanneer de 4 pijlers van natuurlijke hoefverzorging worden toegepast.

“The shaping and collection of the free horse towards an upright, healthy and self-supporting posture through body-language and positioning”.