Voeding
Paarden zijn van naturen knabbelaars en eten kleine porties verdeeld over de hele dag, 24 uur. Paarden hebben kleine magen. Grote porties eten brengt het spijsverteringsstelsel van het paard in de war wat weer nadelige gevolgen kan hebben. Paarden eten en lopen, ze zijn continu in beweging. In het wild staan ze niet lang stil op een plek om te eten, ze zijn steeds opzoek naar de verschillende grassoorten, plantjes en kruiden.
Naar het natuurlijke dieet voor het paard is nog geen onderzoek gedaan. En met onderzoek bedoel ik een gekwalificeerd onderzoek naar wat het paard in zijn natuurlijke omgeving aan voedsel eet. Dus niet de zogenaamde “onderzoeken” van de grote voederfabrikanten. Deze zijn vaak alleen maar gericht op winst voor het bedrijf en dragen niets bij aan een gezond paard.
Studies die zijn gedaan bevestigen dat bepaalde voedingsstoffen niet goed zijn voor paarden, bijvoorbeeld gras en de relatie tot hoefbevangenheid. Wel weten we dat hun natuurlijke omgeving niet rijk gevuld is en niet gemakkelijk toegang geeft tot het voedsel voor de paarden. Het is een schraal en dor landschap.
Als je een willekeurige website van een grote fabrikant bekijkt zie je door de bomen het bos niet meer. Voor ieder paard, ras, discipline hebben ze wel iets bedacht. Er is o.a. “speciaal” voer voor oude paarden, jonge paarden, quarters, springpaarden, dressuurpaarden, recreatiepaarden, sobere paarden, enz. en termen als nature, health, energy, bio zijn erg populair en slim bedacht om de consument de indruk te geven dat deze de juiste voeding heeft gevonden voor zijn of haar paard.
Wanneer je dan de samenstelling van het product bekijkt, kom je ingrediënten tegen als melasse, tarwe, gerst, mais, erwten, bietenpulp, rijst, gelatine, sojaschroot en ga zo maar door. Allemaal ingrediënten die niet in een paardenlichaam thuishoren, maar vaak restproducten zijn uit onze eigen voedingsindustrie.
Melasse is een bijproduct uit de suikerindustrie.
Niet geschikt voor paarden!
Maar wat dan wel
De basis is 24/7 beschikking over hooi van goede kwaliteit, water en toegang tot een mineralenblok. Een goede kwaliteit hooi is structuurrijk en bevat een diversiteit aan planten en kruiden. Hooi van bemeste graslanden hier in Nederland is over het algemeen veel te eenzijdig (Engels Raaigras) en bovendien rijk aan snelle koolhydraten. Niet geschikt voor paarden dus, ook niet in hooivorm. Biologische melkveebedrijven zijn al afgestapt van raaigras omdat dit veel klauwproblemen bij de koeien veroorzaakt. Gelukkig zijn er ook fouragebedrijven die natuurhooi verkopen. Vaak wel iets duurder, maar je paard is echt beter af.
Wil je iets bijvoeren omdat het toch onvoldoende (b)lijkt, kijk dan naar wat je in je paard stopt. Wees kritisch en kijk wat er in het product zit. Er is niets mis met bijvoeren, zolang het maar veilig en met mate is.
Wanneer niet aan de natuurlijke behoeften wordt voldaan, of er is een overdaad, wordt dit het snelst zichtbaar in de hoeven. Goede (natuurlijke) voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van je paard. Verkeerde voeding ligt vaak ten grondslag aan pathologie in een hoef of elders in het paard.