Mijn paard kleurt bruin

Mijn zwarte paard kleurt bruin, komt dat door de (zomer) zon, is het genetisch bepaald of zijn het tekenen van gezondheidsklachten.

We kunnen hier niet met dezelfde ogen naar alle paarden kijken. Er zijn paardenrassen die gedurende de seizoenen in verschillende kleuren verkleuren. Hier kan je spreken van genetisch bepaalde paarden kleuren. Dit is niet de bruine verkleuring waar ik het nu over heb bij de typische echte zwarte paarden.

Ook wil ik de fabel wegnemen dat zomer zon onze paarden heel erg doet verkleuren. Hier moeten we verder kijken dan de zon en de zomer. Denk hier bijvoorbeeld aan verschil in zomer en winter huisvesting, heeft je paard meer toegang tot vrije beweging in de zomer en staat je paard in de winter op stal.

Is de “Bij”-voeding hetzelfde in de zomer of krijgt je paard alleen s’ winters bijgevoerd.

Deze bruine verkleuring bij typische zwarte paarden geeft ons inzicht in gezondheidsproblemen. Dit is een van de uitingen dat het paard een zwak immuunsysteem heeft waar we zsm wat mee moeten doen voordat het van kwaad tot erger wordt. Zo zijn er nog veel meer uiterlijke signalen die duiden op een zwak immuunsysteem. Deze verkleuring bij zwarte paarden is makkelijk te herkennen en nogmaals, iets om wel snel mee aan de gang te gaan.

Wanneer je zelf niet over de juiste kennis beschikt om je paard zelf te kunnen ondersteunen, raad ik je aan om de hulp van een professional in te schakelen.

“Baat het niet, dan schaadt het niet”. Gaat hier niet op!

Wanneer je bijvoorbeeld een lever/nier detox wilt geven aan je paard kan het juist zo zijn wanneer he dit niet op de juiste wijze doet, dat je de lever verder belast doordat de lever zijn oorspronkelijke functie niet mee kan uitoefenen. En dus alle problemen van kwaat tot erger maakt zonder dat je het door hebt, en dat is iets wat je zeker niet wilt.

Het is belangrijk te weten dat alle organen met elkaar in verbinding staan en dat de gezondheid van de darmen invloed heeft op o.a. lever en nieren.

Het proces van Figaro
Ik heb Figaro sinds Maart 2021, hij was toen 5 jaar. Zoals je op de foto kan zien van 2021 zie je dat hij een behoorlijke bruine gloed over zich heen heeft. Ik heb meteen de essentiële basis veranderd, HOOI! Hij is van voordroog/kuil naar onverpakt hooi gegaan. Alle extra’s weggelaten zoals muesli en snoepjes.

(Binnenkort verkrijgbaar mijn e-boek,Basis voeding en “Bij”-voeding om te vermijden.)

Ook is Figaro verhuist van een kleine paddock (ong 8 bij 8) naar een PaddockParadise van 2,5 km waar hij ‘s nachts niet meer op stal staat. Hij heeft hier veel meer interactie met andere paarden en heeft de ruimte om bij paarden weg te bewegen waar het niet zo goed mee klikt.

Ik merkte dat hij toch bij elke hooi wissel, van dezelfde boer en van hetzelfde land hij weer iets mestwater kreeg. Nu hoor ik veel van mijn klanten en mensen om mij heen zeggen. Ja maar……, het is maar een klein beetje mestwater.

Zo zit ik dus niet in elkaar, mestwater duidt erop dat er iets niet in orde is. En op het moment dat het zichtbaar is, is het in mijn mening al verder dan een klein beetje.

Nadat ik hem een paar keer had laten doormeten waar elke keer weer uit bleek dat de schimmels in zijn darmen aan het genieten waren van alle vitamine en mineralen die ik er in stopte en daardoor niet op de juiste plek in Figaro zijn lichaam opgenomen konden worden en dus gezondheidsklachten zichtbaar werden, heb ik besloten hulp in te schakelen omdat daar toen mijn kennis blijkbaar toch op hield.

Ik ben begonnen om Figaro zijn immuunsysteem weer in balans te brengen. En drastisch, want ik zat niet te wachten op ergere klachten zoals koliek oid.

Ik ben 6 maanden bezig geweest om hem weer in balans te brengen en nu zorg ik er voor om hem op de juiste manier te ondersteunen zodat zijn immuunsysteem in balans blijft.

Wanneer je paard niet hersteld is of wanneer klachten toch nog blijven sudderen is je paard nog niet in balans. Sorry dat ik het dan zeg maar dan heb je waarschijnlijk een heleboel geld uitgegeven aan iets wat nog niet opgelost is.